Who is Ahmed Al-touqi..
A lover from those who idolize light… I run after it to embrace it through the shutter of light.. When I press the switch of excitement, the eye of the camera will capture thousands of light rays to form a picture , a picture made out of millions of pixels, a picture that will speak a thousand words. I will remember it whenever I look back at it, the picture of beautiful memories.. My piece of art called a photograph.

Who is Ahmed Al-touqi again?
My name is Ahmed Mohammed Hamdoon Al-touqi.. A photographer from the South East of the Arabian peninsula..or from so-called internationally: Sultanate of Oman, a member of the Omani Photography club of fine arts , who is again a member of the International Photography Union “Alviab” and this in turn gives me such membership and – with the Photography Club – of continuous achievements inspired from the love Light, love of photography.

who are you?
The son of this beautiful land, the son of those stretching beaches and high range mountains, the son of valleys and palm trees. The son of the heritage spanning from three thousand years, And this son of diverse history, heritage, life and folklore.

Who are you? Once again.
you want to know what my lens can offer? Its sunsets and sunrises in my beautiful country Oman.. A person with all the history, cultural diversity and civilization. His eyes carrying traditions throughout the years with faces full of tolerance, dignity and unlimited generosity.

Exhibitions and Awards
– Participated in AL TANI AWARD FOR PHOTOGRAPHY – 2010 ( FIAP gold medal )
– Participated in the Ministry of tourism’s competition – 2010 ( 1st winner in Landscape Section + Evaluation Committee Reward )
– Participated in the Tour of Oman competition – 2010 (1st winner )
– Participated in the Photo Club 17th Annual Exhibition 2009 (2nd winner in Shadow Section)
– Participated in the Photo Club 16th Annual Exhibition 2008 (1st winner in Decisive moment theme)
– Participated in the 23rd of July Exhibition in Muscat – 2008 (Second Prize)
– Omani’s photographers exhibition in Qatar and Jordan.
– Glowing Spectra – Photography Exhibition 2
Glowing Spectra – Photography Exhibition 1

من هو أحمد الطوقي؟
عاشق من عشاق الضوء أركض وراءه كي أعانقه عبر غالق الضوء، عندما أضغط على زر الإثارة، زر الكاميرا، في لحظة سأتذكرها كلما حدقت نظري في الصورة الزمنية، صورة الذكرى الجميلة، لوحتي المسماة صورة فوتوغرافية

من هو مرة أخرى أحمد الطوقي؟
إن كان مهما اسمي فهو أحمد بن محمد بن حمدون الطوقي، فوتوغرافي من جنوب شرق الجزيرة العربية، أو ما يطلق عليه دوليا: سلطنة عمان، عضو في نادي التصوير بالجمعية العمانية للفنون التشكيلية، وهو بدوره عضو بالاتحاد الدولي للتصوير الفوتوغرافي “الفياب” وهذا بدوره يمنحني تلك العضوية الجميلة التي من خلالها ـ ومع نادي التصوير ـ حققت إنجازات متواصلة من حب الضوء، من حب الصورة الفوتوغرافية

أيضا من جديد، من تكون؟
ابن هذه الأرض الجميلة، ابن تلك السهول والشواطئ الممتدة، ابن الجبال العالية النادرة الوجود، ابن تراث عتيق يمتد لثلاثة آلاف عام، ابن لتلك الوديان والنخيل والفصول، ابن لذلك التنوع المتعدد في التاريخ والثقافة والحياة والفلكلور

من تكون؟
تريد ان تعرف ما تخزنه دائما عدستي، إنه أمر سهل وجميل: غروب وشروق جميلان في بلاد جميلة هي عمان، إنسان في جبينه كل التاريخ والتعدد الثقافي والحضاري، وتحمل عيناه عادات وتقاليد ممتدة لسنين طوال تحمل الألفة والتسامح والكبرياء والكرم غير المحدود

: المشاركات والإنجازات
الميدالية الذهبية للإتحاد الدولي للتصوير الضوئي (FIAP) في مسابقة آل ثاني للتصوير الضوئي بالدوحة 2010
الفوز بالميدالية الشرفية مع نادي التصوير الضوئي في بينالي الأبيض والأسود للإتحاد الدولي للتصوير الضوئي
الفوز بالمركز الأول في محور الطبيعية وجائزة لجنة التحيكم في مسابقة وزارة السياحة 2010
الفوز بالمركز الأول في مسابقة أفضل صورة لطواف عمان ٢٠١٠
الفوز بالمركز الثاني في المسابقة السنوية لنادي التصوير الضوئي في محور الظلال ٢٠٠٩
الفوز بالمركز الأول في المسابقة السنوية لنادي التصوير الضوئي في محور اللحظة الحاسمة ٢٠٠٨
الفوز بالمركز الثاني في مسابقة التصوير الضوئي بمناسبة ٢٣ يوليو المجيد ٢٠٠٨
المشاركة في معرض أطياف متوهجة الثاني ٢٠١٠
المشاركة في معرض أطياف متوهجة الأول ٢٠٠٩
المشاركة في معرض المصورين العمانيين في قطر والأردن٢٠٠٩
المشاركة مع وزارة السياحة كمصور ضوئي في مهرجان جنيف السياح

من فريد ظفور

مصور محترف حائز على العديد من الجوائز العالمية و المحلية في مجال التصوير الفوتوغرافي.